SM Imtiaz Besut adalah antara 23 buah sekolah telah diiktiraf sebagai Sekolah berprestasi Tinggi(SBT) kohort kedua 2011. Tan Sri Muhyiddin Yassin,  Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang juga Menteri Pelajaran Malaysia telah mengumumkan SBT kohort kedua 2011 semalam di Sk. Ulu Lubai, Sarawak. Pengiktirafan ini diberi berdasarkan verifikasi yang dibuat oleh Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti serta annex yang diukur oleh Unit Pemandu NKRA berdasarkan jaringan sekolah dengan agensi pendidikan luar negara dan dalam negara. Anugerah ini adalah keperihatinan Kerajaan negeri Terengganu dan pengembelingan tenaga pengajar akademik termasuk guru- guru Al Quran, kakitangan sokongan, komuniti dan agensi setempat dan penglibatan ibubapa.

Sekolah ini adalah sekolah yang ada etos unik iaitu Quranik yang mensasarkan pelajar dapat menguasai hafazan 30 juzuk Al Quran ketika tamat tingkatan 3. Program Ulul Albab adalah pemangkin pendidikan negeri Terengganu.