Pada 14 Januari 2017 (Sabtu) telah berlangsung Majlis Ramah Mesra Ibu Bapa & Pelajar Baharu Tingkatan 1 bersama YAB Menteri Besar Terengganu. Majlis tersebut diadakan di Stadium Negeri Terengganu. Majlis ini diadakan bertujuan meraikan ibu bapa dan pelajar-pelajar baru yang memasuki Tingkatan 1 di Sekolah Menengah Imtiaz seluruh Terengganu serta menyampaikan bantuan persediaan kepasa 450 orang pelajar.

Majlis dimulakan dengan bacaan ayat suci Al-Quran oleh adik Muhammad Firdaus bin Ahmad, pelajar tingkatan 3 dari Sekolah Menengah Imtiaz Kuala Terengganu. Seterusnya, ucapan oleh Pengarah Yayasan Terengganu, Tuan Haji Mohamad bin Sulong. Dalam ucapannya, beliau turut memberikan tips kejayaan pelajar-pelajar Imtiaz agar dapat dilakukan bersama oleh para ibubapa berdasarkan 4S iaitu Semangat, Selawat, Sedekah dan Sujud.

YB A. Latif bin Awang mewakili YAB Menteri Besar pula menekankan bahawa matlamat penubuhan SMI Imtiaz adalah melahirkan pelajar yang cemerlang bukan sahaja dari segi akademik, malahan juga pelajar yang menghafaz 30 juzuk Al- Qur'an. Beliau turut memberikan gambaran bahawa Yayasan Terengganu juga amat serius dalam melaksanakan pelbagai program berteraskan pendidikan untuk rakyat negeri Terengganu dengan adanya perancangan untuk kerjasama antara Yayasan Terengganu dengan TATIUC, TESDEC dan Kolej Al-Qur'an Negeri Terengganu. Pada masa hadapan juga, Yayasan Terengganu turut merancang untuk menubuhkan Pra Sekolah Imtiaz dengan kerjasama Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), Sekolah Rendah Imtiaz dan seterusnya Universiti Imtiaz yang kesemuanya mengandungi modul-modul berkonsepkan Imtiaz. 

Segala usaha ini diharapkan akan dapat melahirkan generasi Ulul Albab yang hebat dan cemerlang, mempunyai nilai moral yang tinggi dalam pelbagai bidang berasaskan ilmu Al-Qur'an dan agama yang akhirnya memberi kesejahteraan kepada negara bangsa kita.

Di akhir majlis, bantuan persediaan memasuki asrama penuh telah disampaikan kepada 450 orang pelajar  sebanyak RM 500 seorang. Majlis disudahi dengan bacaan doa serta jamuan tengahari.

Sumber : Yayasan Terengganu